Lapskaus - norsk lapskojsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Lapskaus - norsk lapskojs

  • 1 voting
    1Recension
    • 45 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Köttrester
    • 800 gram

      Potatis
    •  

      el. potatismos
    • 1 styck

      Purjolök
    • 2 styck

      Morot
    • 100 gram

      Kålrot
    • 4 msk

      Smör till stekning
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 4 dl

      Rödbetor (inlagda)
    •  

      Grönt till garnering
  • Gör så här:
    1. Skär kött, rotsaker och lök i små bitar.

    2. Hetta upp rikligt med smör i stor stekpanna eller stekkastrull och bryn hastigt hacket.

    3. Häll på vatten så att det täcker. Låt småkoka under lock i ca 30 minuter. Lapskausen skall bli tjock som gröt. Rör om då och då. Salta och peppra.

    4. Lägg upp och garnera gärna med något grönt.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Lap(p)skojs kallas i Norge för lapskaus och är, liksom i Sverige, gammal husmanskost bestående av (salta) köttrester, potatis(mos), lök och kryddor som kokas i buljong tills mosigt. Namnet från engelskans lobs-course (lob=klimp, course=rätt), en rätt som förr var populär bland sjömän.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Sejfilé på norskt vis
Om oss