Klassisk svensk grönsakssoppaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Klassisk svensk grönsakssoppa

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min

    • 15 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 huvud

      Blomkål
    • 2 styck

      Morot
    • 100 gram

      Rotselleri
    • 1 styck

      Gul lök
    • 1 styck

      Purjolök
    • 150 gram

      Sockerärter
    •  

      Matfett till stekning
    • 1.50 liter

      Vatten till soppa
    • 3 msk

      Grönsaksfond (konc)
    •  

      el. buljongtärning
    • 4 msk

      Vetemjöl
    • 4 dl

      Mjölk
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Persilja till garnering
    • Tillbehör:
    • 8 skiva

      Matbröd
  • Gör så här:
    1. Ansa rotfrukter och grönsaker. Skala lök. Dela blomkålen i små buketter och skär det övriga (utom sockerärterna) i strimlor.
       
    2. Hetta upp matfett på medelhög värme i en stor kastrull. Fräs gul lök och rotsaker i några minuter. Häll på vatten+fond.
       
    3. Låt koka upp och tillsätt blomkål. Låt småkoka i cirka 5 minuter under lock tills rotsakerna börjat mjukna.
       
    4. Vispa mjöl med mjölk och rör ner i soppan. Lägg i sockerärterna. Låt sjuda några minuter. 
       
    5. Smaka av med salt och peppar. Garnera rikligt med klippt persilja.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Kokta grönsaker blir lätt neutrala vid tillagning. Är kryddningen dessutom mild blir rätten neutral. En naturell mager sallad kan skapa problem ihop med dryck, främst ihop med vin, om sallden är besk. Fett och syra (dressing) mildrar dock effekten. Om en naturel  LÄS MER
Kockens tips!

En klassisk svensk grönsakssoppa görs med säsongens rotfrukter och grönsaker, buljong och mjölk, samt med mycket persilja till garnering. I brist på färskvaror kan en del djupfryst grönt användas.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Svensk rarebit

Svensk rarebit

20 minEnkelt

Om oss