KanelbullarBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kanelbullar

  • 1 voting
    1Recension
    • 1 h 35 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    24 Antal stora

    • 75 gram

      Smör el. margarin
    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 0.50 msk

      Kardemumma (mald)
    • 2.50 dl

      Mjölk
    • 0.50 tsk

      Salt
    • 0.50 dl

      Strösocker
    • 0.70 liter

      Vetemjöl
    • Fyllning:
    • 1 tsk

      Kanel (mald)
    • Garnering:
    • 1 styck

      Ägg till pensling
    • 0.50 dl

      Pärlsocker
  • Gör så här:
    1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm tills fingervarmt (ca 37°C). Häll över i en stor bunke och tillsätt jäst. Rör om tills jästen löst sig.

    2. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl (spar lite till utkavling). Arbeta degen smidig tills den släpper från bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.

    3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta.

    4. Blanda ingredienserna till fyllningen och bred ett lager på degplattan. Vik plattan dubbelt och dela degen i jämnstora bitar, ca 1½ cm breda. Gör en skåra mitt i varje bit. Sno ändarna var för sig och gör en enkel knut.

    5. Lägg över på en smord bakplåt. Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.

    6. Sätt ugnen på 250°C.

    7. Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda i ugnen i 8-10 minuter.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

En lite enklare variant är att smeta rumsvarmt smör på degen, strö över socker och kanel, varefter degen rullas ihop och skära av i 2-centimetersstora skivor.

Kommentar
Liknande recept
Om oss