Janssons frestelseBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Janssons frestelse

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 5 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 kilo

      Potatis
    • 1.50 burk

      Ansjovisfiléer (rensade)
    • 2 styck

      Gul lök
    • 2 msk

      Ströbröd
    • 3 dl

      Grädde
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200°C (175-225°C). Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet.
       
    2. Skala och skiva lök. Förstek eventuellt löken (inte nödvändigt), vilket ger en lätt sötaktig smak.
       
    3. Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatis och skär i pommes fritesstora stavar.
       
    4. Fyll formen med drygt hälften av potatisen. Lägg på ett lager lök och ansjovisfiléer. Lägg över resten av potatisen. Häll på lite ansjovisspad och hälften av grädden. Häll ströbröd över (ej nödvändigt) för vacker yta.
       
    5. Grädda mitt i ugn i 30 minuter. Häll på resten av grädden. Grädda i ytterligare 15-30 minuter till rätt konsistens och färg. 

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Flertalet fiskrätter i denna grupp har tydlig salt smak, men är sällan kraftigt salta. Undantag är t.ex. Stekt salt sill, som är påtagligt salt. De flesta rätterna är inte heller påtagligt kraftfulla (kaloririka), utan snarare "medel", lite över genomsnittet för maträtter.  LÄS MER
Kockens tips!

Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs.

Fastare potatis får man om man gräddar först 30 min utan grädde och spad. Janssons frestelse kan förberedas i god tid och sparas eller frysas. Avbryt gräddningen efter halva tiden om uppvärmning sker senare. Ansjovis i Janssons kan ersättas med surströmming.

Blötlägg inte den skurna potatisen. Stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Jansons frestelse

Jansons frestelse

1 h 30 minEnkelt

Om oss