Jansons frestelse

Jansons frestelse

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 kilo

      Potatis
    • 1 burk

      Ansjovis (hela i burk)
    •  

      el. ansjovisfiléer
    • 2 styck

      Gul lök
    • 2 msk

      Ströbröd
    • 3 dl

      Grädde
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200°C (175-225°C). Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet.

    2. Skala och skiva lök. Förstek eventuellt löken (inte nödvändigt), vilket ger en lät sötaktig smak.

    3. Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatisen och skär i pommes fritesstora stavar.

    4. Fyll formen med drygt hälften av potatisen. Lägg på ett lager lök och ansjovisfiléer. Lägg över resten av potatisen. Häll på lite ansjovisspad och hälften av grädden. Häll ströbröd över (ej nödvändigt) för vacker yta.

    5. Grädda mitt i ugn i 30 minuter. Häll på resten av grädden. Grädda i ytterligare 15-30 minuter till rätt konsistens och färg. 

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs.

Fastare potatis får man om man gräddar först 30 min utan grädde och spad. Janssons frestelse kan förberedas i god tid och sparas eller frysas. Avbryt gräddningen efter halva tiden om uppvärmning sker senare. Ansjovis i Janssons kan ersättas med surströmming.

Blötlägg inte den skurna potatisen. Stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Janssons frestelse

Janssons frestelse

1 h 30 minEnkelt

Om oss