Grillade jätteräkor med thaisåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Grillade jätteräkor med thaisås

  • 0 voting
    0Recension
    • 15 min

    • 9 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 12 st stor

      Jätteräkor
    •  

      Salt
    • Sås:
    • 1 styck

      Schalottenlök
    • 1 tsk

      Citrongräs (hackad)
    • 1 msk

      Honung (flytande)
    • 2 msk

      Asiatisk fisksås
    • 1 msk

      Soja
    • 1 tsk

      Ingefära (mald)
    • Tillbehör:
    • 3 dl

      Långkornigt ris
  • Gör så här:
    1. Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).
      Ta ut räkorna och låt dem bli rumsvarma.

    2. Koka ris enligt anvisning på förpackning.

    3. Skala räkstjärtarna. Klipp med sax.
      Det går lika bra att grilla oskalade, men är kladdigare och svårare att äta.

    4. Sås: Skala och finhacka lschalottenök.
      Hacka citrongräs. Blanda alla ingredienser.

    5. Grilla jätteräkorna under lock cirka 5 min per sida beroende på storlek, tills de blivit rödvita. Salta lätt. Utan lock = längre tid.

    6. Servera med ris och sås till.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Söta skaldjursrätter är inte så vanligt, men väl sötsura sådana. Vi pratar då främst om asiatiska rätter med sötsura såser som tillbehör.  LÄS MER
Kockens tips!

Undvik odlade tigerräkor. Dessa odlas i mangroveträsken som skyddar kust och risodlingar. Dammarna blir fort förorenade och hotar miljön. Räkorna är även förorenade med kemikalier etc. Fråga i stället efter vildfångad.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Thaisås

Thaisås

5 minEnkelt

Om oss