Glaserad harfilé med pistagemandelsås och hasselbackspotatisBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Glaserad harfilé med pistagemandelsås och hasselbackspotatis

  • 0 voting
    0Recension
    • 50 min

    • 16 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 filé

      Harfilé
    • 2 msk

      Honung (flytande)
    • 4 msk

      Rosmarin (torkad)
    • 1 msk

      Smör till stekning
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 8 styck

      Potatis
    • 50 gram

      Smör
    • 1 dl

      Ströbröd
    • Sås:
    • 50 gram

      Champinjoner
    • 1 styck

      Purjolök
    • 3 msk

      Balsamvinäger
    • 6 dl

      Vatten
    • 2 msk

      Viltfond (konc)
    • 2 msk

      Rönnbärsgelé
    • 1 msk

      Matlagningsmjöl
    • 1 dl

      Pistaschmandel
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225ºC.

    2. Tillred hasselbackspotatis. Skala och snitta potatisen. Lägg i smord form. Pensla med lite smält smör. Sätt i ugn i 40 minuter. Pensla med smör igen efter halva tiden och strö över ströbröd och salt. För detaljbeskrivning se separat recept.

    3. Tillaga viltsås. Hacka svamp och skiva purjo. Fräs detta 5 minuter i smör. Tillsätt vinäger och vatten+fond. Låt småkoka 15 minuter. Smaksätt med steksky. Tillsätt mjöl för tjockare sås. Sila av såsen. Tillsätt mandeln. För detaljbeskrivning se separat recept.

    4. Förbered sallad.

    5. Klappa harfiléerna med rosmarin, salt och peppar. Hetta upp smör i panna på medelhög värme och bryn filéerna runt om. Låt vila i cirka 10 minuter.

    6. Ta ut potatisen och sätt ugnen på 250ºC.

    7. Lägg köttet på ugnsgaller över plåt. Pensla köttet med honung. Sätt in köttet i ugnen i 5-10 minuter. Ta ut och skär upp filéerna på längden.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är oftast mager. Ibland klassas rätterna som kraftfulla pga tillbehören, men är då snarare "medel" än mycket kraftfulla. Till vilt serveras ofta söta tillbehör i form av gelé eller en söt sås.  LÄS MER
Kockens tips!

Glasera innebär att man ger något en blank yta, man täcker med glasyr. Glasering kan ske med smör, gelé, socker, steksky, choklad, vatten e.d. I detta recept glaserade vi filéerna med honung.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis

45 minEnkelt

Om oss