Entrecôtestek primoBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Entrecôtestek primo

  • 0 voting
    0Recension
    • 3 h

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    5 Antal portioner

    • 1 kilo

      Entrecôte i bit
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Smör el. margarin
    • Portvinssås:
    • 2 dl

      Portvin
    • 1 dl

      Vatten
    • 2 msk

      Kalvfond (konc)
    • 1 st liten

      Schalottenlök
    • Tillbehör:
    • 4 styck

      Majskolvar (burk)
    • 200 gram

      Gröna bönor (färska)
    • 0.80 kilo

      Potatis
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 125 grader.
      Putsa köttbiten för senor. Klappa in rikligt med salt och peppar runt om köttbiten.

    2. Bryn köttbiten på alla sidor i panna på medelhög värme tills ytan fått fin knaprig yta. Sätt in i ugnen 2,5-3 tim till inner-temperatur 58-62 grader, beroende på önskad rödhetsgrad. Ta ut ur ugnen och låt vila 45 minuter.

    3. Sås: Skala och finhacka schalottenlök.
      Fräs löken mjuk i matfett några minuter utan att bränna löken. Tillsätt portvin, vatten och fond. Reducera (låt koka ner) till halva mängden. Tillsätt lite extra portvin mot slutet. Sila såsen genom ett såll. Smaka av med salt och peppar.

    4. Värm majs/majskolvar och koka gröna bönor (al dente). Servera kokt, stekt potatis eller pommes frites till.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

POTATISALTERNATIV:

Klyftpotatis i ugn

Klyftpotatis i ugn

  • 30 min
  • 3 Ingredienser
  • Enkelt
Pommes frites

Pommes frites

  • 30 min
  • 4 Ingredienser
  • Medel
Pressad potatis

Pressad potatis

  • 25 min
  • 6 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

Steken bör ej vara under 1 kg, vilket är väl mycket för 4 personer eller färre. Stek i så fall skivad entrecôte.

Kommentar
Liknande recept
Om oss