Chateaubriand med rödvinssmör, tomatsallad och pommes lyonnaiseBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Chateaubriand med rödvinssmör, tomatsallad och pommes lyonnaise

  • 0 voting
    0Recension
    • 35 min

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 600 gram

      Oxfilé (hel bit)
    • 1 styck

      Bananschalottenlök
    • 2 dl

      Rött vin
    • 100 gram

      Smör
    • 1 msk

      Matolja till stekning
    • 1 msk

      Smör till stekning
    •  

      Salt & peppar
    • Sallad:
    • 8 styck

      Tomater
    • 1 styck

      Rödlök
    • 0.50 dl

      Olivolja
    • 1 msk

      Balsamvinäger
    • 4 kvist

      Basilika
    • Potatis:
    • 12 styck

      Potatis
    • 2 styck

      Schalottenlök
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 120°C.

    2. Skala och hacka schalottenlök. Lägg i en kastrull och häll på vin. Koka in allt vin i löken. Låt svalna.

    3. Vispa upp smör med en elvisp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt löken. Rulla in i smörpapper till en rulle. Lägg in i kyl.

    4. Skär tomater i klyftor, skiva lök och plocka basilika. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.

    5. Skala och skiva potatis tunt. Skala och skiva schalottenlök. Stek potatis i smör och olja. Efter några minuter tillsätt lök till potatisen.

    6. Banka ut oxfilé lite. Salta och stek i smör och olja till fin färg. Stick in en termometer till mitten av köttet. Stek i ugn till innertemperatur 55°C.

    7. Låt vila i minst 5 minuter, skär sedan upp den i skivor. Servera ev med lite kalvfond. Låt smöret sakta smälta ner över köttet.

KOCK: MagnusMagnus

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är sällan syrliga, men ibland kan syrliga tillbehör vara den karaktäristiska smaken. Ett vanligt sådant syrligt tillbehör är t.ex. ättiksgurka.  LÄS MER
Kockens tips!

Chateaubriand är mittbiten på oxfilé som bankas ut och steks för 2 personer.

Hornudden är en ekologisk odling utanför strängnäs med fantastiska tomater, örter och en massa andra grönsaker odlat med kärlek, leta reda på din lokala favoritodlare. Grönsaker som får kärlek smakar väldigt mycket mer.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Pommes Anna

Pommes Anna

30 minMedel

0 voting
Steak & tomatsallad
Om oss