Béarnaise (smörsås)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Béarnaise (smörsås)

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min

    • 11 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 0.50 dl

      Vitvinsvinäger
    • 1 msk

      Gul lök (hackad)
    • 1 tsk

      Dragon (torkad)
    • 5 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 150 gram

      Smör
    • 3 styck

      Ägg (gula)
    • 2 msk

      Vatten
    • 2 msk

      Persilja (finhackad)
    •  

      Vitpeppar (nymald)
    • Tillbehör:
    •  

      Vattenbadskastrull
    •  

      Ger 2 msk sås/portion
  • Gör så här:
    1. Krossa vitpepparkornen. Finhacka dragon och lök. Sjud vatten i stora vattenbadskastrullen. Ta fram en "badkastrull" som passar i den större kastrullen.

    2. Koka ner vinäger, lök, dragon och peppar till halv vätskemängd i badkastrullen. Sila bort kryddorna. Skölj kastrullen och häll tillbaka vinägervätskan.

    3. Smält smör försiktigt i en kastrull utan att bränna. Låt svalna något till cirka fingervarmt.

    4. Tillsätt äggulor och vatten i den lilla bad­kastrullen och placera den i vattenbadet. Vispa tills smeten tjocknar. Tag ur den lilla kastrullen och låt svalna något.

    5. Tillsätt pyttelite fingervarmt smör i taget i äggsmeten. Vispa oupphörligt. Tag inte med smörets bottensats.

    6. Finhacka persilja och tillsätt detta och lite nymald peppar.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR T.EX. TILL

Kockens tips!

För att inte såsen skall skära sig skall smör och äggkräm ha samma temperatur, cirka fingervarmt. Har såsen börjat skära sig? Tillsätt då en isbit eller lite kallt vatten.

Vattenbad = liten kastrull som står i större kastrull med vatten. Detta för att inte rätten skall bli varmare än 100 grader.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Béarnais
Om oss