Stekt lever anglaise eller suédoiseBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Stekt lever anglaise eller suédoise

  • 1 voting
    1Recension
    • 25 min

    • 9 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Lever (kalv el. gris)
    • 280 gram

      Bacon (el. sidfläsk)
    • 0.50 dl

      Vetemjöl
    • 100 gram

      Smör till stekning
    •  

      Salt
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
    • 4 dl

      Grädde
    •  

      Lingonsylt (rårörda)
    •  

      el. kapris (inlagda)
  • Gör så här:
    1. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.

    2. Putsa levern fritt från hinnor så att inte köttet bågnar vid tillagning. Skär i centimetertjocka skivor. Vänd i eller pudra med mjöl och lite salt. Salta lätt, bacon och kapris är salta.

    3. Stek bacon eller fläsk knaprigt. Lägg över på hushållspapper för avrinning.

    4. Hetta upp rikligt med smör i het stekpanna. När fettet slutat bubbla lägg i skivor men inte för tätt inpå varandra. Stek 2-3 minuter på ena sidan och 1 minut på den andra. Ta ur.

    5. Värm kapris i matfettet om "anglaise", eller om "suedoise" tillsätt grädde i leverpannan och koka upp. Sila gräddsåsen om fin sås önskas.

    6. Servera med kapris (anglaise) eller med lingon (suédoise).

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Passar till

Rårörda lingon

Rårörda lingon

  • 10 min
  • 3 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Inälver som lever, njure och hjärta är smakrik mat. Tillsammans med olika tillbehör gör detta att de flesta anrättningar klassas som smakrika. Inälver som lever, njure och hjärta är magert kött, men tillsatser och tillbehör gör rätt  LÄS MER
Kockens tips!

Anglaise, dvs på engelskt vis innebär kalvlever med bacon och kapris. Suédoise är klassiskt grislever med fläsk och lingonsylt.

Stekanvisning: Det är viktigt att man först bryner levern i het olja eller smör så att det snabbt bildas stekskorpa för att stänga inne köttsafterna. Samtidigt får den inte stekas för hårt för då blir konsistensen seg och gummiartad. Köttet skall inte vara genomstekt utan ha en rosa kärna. Låt inte leverskivorna trängas i pannan, använd hellre två pannor.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Stekt abborre

Stekt abborre

30 minEnkelt

Om oss