Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukterBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Vitlöksspäckad lammstek med rotfrukter

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 17 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Portioner

    • 2 kilo

      Lammstek (med ben)
    • 4 klyfta

      Vitlök
    • 0.50 dl

      Olivolja
    • 2 kvist

      Rosmarin
    •  

      Salt & peppar
    • Rotfrukter:
    • 500 gram

      Kålrot
    • 250 gram

      Morot
    • 300 gram

      Palsternacka
    • 400 gram

      Rotselleri
    • 10 styck

      Schalottenlök
    • 1 styck

      Vitlök (hel)
    • 2 msk

      Honung
    • 3 msk

      Matolja
    • Sås:
    •  

      Steksky (+ev vatten)
    • 1 dl

      Vitt vin (torrt)
    • 2 dl

      Grädde
    • 1 msk

      Fond (konc)
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175°C.
       
    2. Skala och skiva vitlök. Putsa lammstek. Gör hål i steken med en vass kniv och stick in vitlöksskivor. Gnid in olja på steken. Gnid rosmarin över. Salta och peppra.
       
    3. Lägg steken på galler ovanför en långpanna. Häll lite vatten i långpannan. Stick en kötttermometer i köttets tjockaste del. Ställ in i ugnen till 65°C för rosa kött, 70°C för genomstekt.
       
    4. Skala och tärna kålrot, rotselleri, palsternacka och morot. Koka i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Skala schalottenlök. Skär hel vitlök i 2 halvor.
       
    5. Ta ut steken ur ugnen och låt den vila cirka 20 minuter innan den skärs upp.
       
    6. Höj temperaturen på ugnen till 250°C. Häll av vattnet på rotfrukterna. Häll över i ugnsfast form. Tillsätt lök och vitlök. Häll över honung och matolja. Ställ in i ugnen cirka 10 minuter, tills de har fått färg.
       
    7. Häll stekskyn från långpannan i en kastrull. Tillsätt vitt vin, fond, grädde och hel kvist rosmarin. Småkoka på medellåg värme tills den tjocknar, cirka 10 minuter. Fiska upp rosmarinen innan servering. Salta och peppra.

KOCK: AnnaAnna

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Lammrätter är vanligtvis smakrika oavsett om de är magra eller kraftfulla rätter. Dels är lammkött ganska smakrikt i sig självt, dels brukar kryddning och tillbehör vara smakrika. Smakrika rätter kräver smakrika drycker.  LÄS MER
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kokta rotfrukter

Kokta rotfrukter

20 minEnkelt

0 voting
Hyvlade rotfrukter

Hyvlade rotfrukter

20 minEnkelt

Om oss