Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården (buffé)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården (buffé)

  • 0 voting
    0Recension
    • 3 h( + 48 h )

    • 10 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    10 Portioner (à 8 st)

    • 1 kilo

      Potatis (mjölig sort)
    • 1 styck

      Ägg
    • 1 tsk

      Salt
    • 1 tsk

      Strösocker
    • 3.30 dl

      Vetemjöl
    • Fyllning:
    • 250 gram

      Sidfläsk (rimmat)
    • 250 gram

      Kassler
    • 0.50 styck

      Gul lök
    • 1.50 tsk

      Kryddpeppar (krossad)
    • 100 gram

      Matfett till stekning
  • Gör så här:
    1. Dag 1: Koka potatisen mjuk. Ställ svalt.

    2. Dag 2 Fyllning: Koka rimmat fläsk i 45 minuter. Behåll spadet till dag 3.

    3. Skär bort svålen från fläsket. Skär fläsk och kassler mycket fint. Finhacka lök. Finkrossa kryddpeppar.

    4. Hetta upp matfett i panna på hög värme och stek ingredienserna hastigt ett par minuter. Rör om. Ställ svalt till nästa dag.

    5. Dag 3: Mal i kvarn eller pressa potatisen. Blanda moset väl med ägg, salt, socker och mjöl. Knåda ut rullar på mjölat bakbord och dela i 80 små bitar per sats. Rulla till kulor och platta ut. Fördela fyllning på plattorna, ju mer desto godare. Vik ihop, nyp ihop kanterna och rulla till köttbullsstora bollar.

    6. Koka upp fläskspadet med vatten och lite salt i en stor kastrull. Koka bullar i omgångar (samtidigt som knådning). Vänta tills de flyter upp och koka dem sedan på svag värme i ytterligare 5-6 minuter. Ta ur dem med hålslev och lägg att torka på torrt underlag.

    7. Före servering steks bullarna varma på svag värme ungefär som köttbullar.

KOCK: GammalsbygårdenGammalsbygården

Uppdragsgivare:www.gammalsbygarden.sewww.gammalsbygarden.se

Kockens tips!

Detta är ett klassiskt recept på extra fina, minikroppkakor som serveras till jul på Öland. Receptet levererat av Kerstin och Karl Gustav på Gammalbygården på sydöstra Öland. Klicka på Receptgivare för mer information.

Kommentar
Om oss