1 h( + 1 h )
9 Ingredienser
Medel
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
8 Antal tallrikar
1.50 styck
Purjolök1 styck
Gul lök5 styck
Potatis1 dl
Grädde1.50 msk
Grönsaksfond (konc)1 liter
Vatten1 knippe
GräslökSalt & vitpeppar
Matfett till stekning
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu
Vischyssoise är en elegant purjolökssoppa. Den uppfanns av Louis Diat, mästerkock i New York på 1910-talet. Ordet vichyssoise betyder "från Vichy" dvs från staden Vichy. Soppan kan ätas varm, men skall då värmas upp ordentligt innan grädden tillsätts. Som förrätt serveras 1 tallrik, som huvudrätt 2.
Vichyssoise tillagas på många sätt. Ibland förekommer grädde och vin i soppan, men då blir det en annan soppa. Mängden purjo, lök och potatis varierar. Gul lök kan bytas ut till purjo eller schalottenlök.