Svensk råraka med kalix löjrom och gotländsk ramslökBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Svensk råraka med kalix löjrom och gotländsk ramslök

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 8 styck

      Potatis
    • 100 gram

      Löjrom
    • 1 dl

      Gräddfil
    • 4 blad

      Ramslök
    • 1 msk

      Olivolja till stekning
    • 1 tsk

      Salt
  • Gör så här:
    1. Riv potatisen grovt.
      Lägg i en bunke med kallt vatten. Rör om.
      Häll av vattnet och låt potatisen rinna av.
      Salta lätt.

    2. Hetta upp olivolja i en panna på medelhög värme. Lägg ut klickar med riven potatis och platta till dem med stekspade.
      Stek cirka 3 minuter på var sida tills lätt bränd och gyllenbrun färg.

    3. Finstrimla ramslök.
      Lägg upp plättarna på tallrikar.
      Servera med gräddfil, rom och ramslök.

KOCK: AnneAnne

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

SVENSK MIDDAG

Smultronmousse

Smultronmousse

  • 15 min
  • 3 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

I brist på ramslök kan man använda gräslök. Ramslök odlas främst på Gotland och Öland. Kalix är centralort för svensk löjroms­produktion, men produktion förekommer även på andra platser t.ex. vid Vättern. Löjrom är rommen från fisken siklöja.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Löjroms- och sillamuse
Om oss