Smörstekt gös med ansjovis, ägg och brynt smörBild av Magnus Skoglund

Smörstekt gös med ansjovis, ägg och brynt smör

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min

    • 12 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 600 gram

      Gösfilé
    • 2 msk

      Smör till stekning
    • 2 skiva

      Vitt matbröd
    • Potatispuré:
    • 400 gram

      Mandelpotatis
    • 0.50 dl

      Grädde
    • 0.50 dl

      Mjölk
    • 100 gram

      Smör
    • 2 styck

      Ansjovisfiléer (rensade)
    • 3 msk

      Gräslök (hackad)
    •  

      Salt
    • Äggula confit:
    • 4 styck

      Ägg (gula)
    • 4 dl

      Frityrolja
  • Gör så här:
    1. Skala och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Värm upp grädde och mjölk. Hacka ansjovis och gräslök.

    2. Låt potatisen ånga av ordentligt. Pressa genom potatispress. Tillsätt smör. Rör ned mjölken till fin krämig konsistens. Precis innan servering tillsätts ansjovis och gräslök. Smaka av med salt.

    3. Sätt ugnen på 85°C. Värm frityrolja i en form till 80°C. Lägg ned gulorna i oljan med en sked. Låt stå i ugnen cirka 8 minuter. Ta ut formen och låt gulorna ligga i oljan i 10 minuter.

    4. Tärna bröd. Stek brödet gyllene i smör, häll av på hushållspapper.

    5. Skär fisk i portionsbitar. Krydda fisk med salt. Hetta upp smör i stekpanna. Lägg i fisken. Stek på medelhög värme fisken gyllene på ena sidan, vänd över till andra sidan och ös fisken med det brynta smöret. Det hela tar cirka 4 minuter. Spara lite av det brynta smöret i pannan till serveringen.

    6. Tag upp gulorna och salta dem, servera genast till gösen.

KOCK: Tommy MyllymäkiTommy Myllymäki

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Flertalet fiskrätter i denna grupp har tydlig salt smak, men är sällan kraftigt salta. Undantag är t.ex. Stekt salt sill, som är påtagligt salt. De flesta rätterna är inte heller påtagligt kraftfulla (kaloririka), utan snarare "medel", lite över genomsnittet för maträtter.  LÄS MER
Kommentar
Liknande recept
Om oss