Sjömansbiff lord NelsonBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Sjömansbiff lord Nelson

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 500 gram

      Oxinnanlår
    • 2 st stor

      Gul lök
    • 3 dl

      Vatten
    • 1.50 msk

      Köttfond (konc.)
    • 33 cl

      Lättöl (gärna mörkt)
    • 2 styck

      Morot
    • 0.80 kilo

      Potatis
    • 2 gram

      Matfett till stekning
    •  

      Salt & svartpeppar
    •  

      Persilja till garnering
  • Gör så här:
    1. Förbered: Skiva köttet i cm-tjocka skivor.
      Salta och peppra. Skala och skiva lök.

    2. Bryn: Hetta upp matfett i en panna på medelhög värme. Bryn köttet väl i 2-4 min på var sida. Lägg över i en rymlig gryta.

      Tillsätt mer matfett i pannan och sänk till medelvärme. Fräs löken mjuk i ca 5 min.

    3. Gryta: Tillsätt vatten+fond och öl.
      Låt småkoka under lock i 30 minuter.

      Skala och skiva potatis och morötter och tillsätt det i grytan. Koka ytterligare 30 min eller mer, tills kött, potatis och morötter har mjuknat. Salta och peppra.

    4. Lägg upp och garnera med hackad persilja.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Rätter med de finare köttbitarna från oxen, filé och biff, är ofta neutrala i smaken. Detta för att kockarna vill lyfta fram den fina smaken i köttet. Sås och tillbehör får inte dominera rättens smak.  LÄS MER
Kockens tips!

Sjömansbiff är en klassisk rätt, som tillagas på många sätt, t.ex. kryddad med lagerblad, rosmarin, worcestershiresås etc. Orginalet lagades på mörkt öl. Utomlands är rätten namngiven efter lord Nelson (som besegrade fransmännen vid Trafalgar 1805).

Kommentar
Liknande recept
Om oss