Rödtunga eller sjötunga i rödvinssåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Rödtunga eller sjötunga i rödvinssås

  • 0 voting
    0Recension
    • 35 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Rödtunga (filé)
    • 2 gram

      Smör till stekning
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Aluminiumfolie
    • Sås:
    • 3 styck

      Lök (schalottenlök)
    • 1 msk

      Fiskfond (konc)
    • 0.50 dl

      Vatten
    • 2 dl

      Rött vin
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 0.50 tsk

      Timjan (torkad)
    • 3 msk

      Smör
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    • 1 huvud

      Romanesco
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200ºC.

    2. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.

    3. Smöra en ugnsfast form och lägg i filéerna. Strö över salt och peppar. Täck över formen med aluminiumfolie. Sätt in i ugn i ungefär 20 minuter.

    4. Sås: Finhacka lök. Hetta upp matfett på medelvärme i en kastrull och stek löken mjuk och glansig i några minuter utan att bränna.

    5. Tillsätt fond+vatten, rödvin, lagerblad och timjan. Koka ner till halva mängden. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Värm på och vispa ner smör klickvis.

    6. Dela romaneco i buketter. Koka i lättsaltat vatten i 3-5 minuter.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrik mat är alltid svårare att kombinera med dryck än rätter med "ren, enkel" smak. Rätter kan vara smakrika pga att många smaker ingår, som t.ex. i rätten Ugnstekt hälleflundra med oliver och parmesan i paprikacoulis. Rätten kan också ha en särpräglad smak t.ex. av fänkål, eller körvel i kombina  LÄS MER
Kockens tips!

Utan aluminiumfolie blir fisken fortare klar, cirka 10 minuter. Fiskköttet skall vara vitt rakt igenom. För lång tid ger torr fisk. Sås på fisken färgar starkt och ser inte så aptitligt ut.

Kommentar
Om oss