PurjolökssoppaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Purjolökssoppa

  • 1 voting
    1Recension
    • 1 h

    • 10 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 3 styck

      Purjolök
    • 1 styck

      Gul lök
    • 5 styck

      Potatis (medelstor)
    • 2 msk

      Grönsaksfond (konc)
    •  

      el. buljongtärning
    • 1.50 liter

      Vatten till soppa
    • 1 dl

      Grädde (matlagnings-)
    •  

      Matfett till stekning
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    •  

      Matbröd
  • Gör så här:
    1. Skala och skär potatis i mindre bitar.
      Skala och finhacka lök. Tunnskiva porjolök. Spar lite till dekorering.

    2. Fräs purjo och lök i matfett på medelhög värme i en stor kastrull. Tillsätt fond, hälften av vattnet och potatisen.
      Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock i 30-40 minuter.

    3. Mixa soppan med mixerstav direkt i kastrullen, eller använd en kraftig stålvisp.
      Tillsätt resten av vattnet. Koka upp på nytt.

    4. Smaka av med salt och peppar.
      Rör ner grädde. Låt bli varmt.
      Garnera med skuren purjolök.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Kokta grönsaker blir lätt neutrala vid tillagning. Är kryddningen dessutom mild blir rätten neutral. En naturell mager sallad kan skapa problem ihop med dryck, främst ihop med vin, om sallden är besk. Fett och syra (dressing) mildrar dock effekten. Om en naturel  LÄS MER
Kockens tips!

Soppan kan ätas kall och är därvid snarlik den klassiska Vichyssoice. Soppan kan förberedas ett dygn i förväg. Vänta då med att blanda i grädden tills dess den värmts upp igen och skall serveras.

Kommentar
Liknande recept
Om oss