PorterstekBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Porterstek

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 45 min

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    5 Portioner

    • 1.50 kilo

      Fransyska
    • 5 dl

      Porter (öl)
    • 1 dl

      Svartvinbärssaft (konc.)
    • 1 dl

      Soja
    • 2 tsk

      Timjan (torkad)
    • 10 styck

      Enbär
    • 10 styck

      Svartpeppar (hel)
    • 4 msk

      Oxfond (konc.)
    • 2 styck

      Gul lök
    • 3 dl

      Grädde
    • 0.50 dl

      Vetemjöl
    • 1 tsk

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 1 kilo

      Potatis
    • 250 gram

      Sockerärter
  • Gör så här:
    1. Ta fram en kastrull där kött med termometer ligger trångt. Skala och klyfta lök.

    2. Blanda porter, svartvinbärssaft, soja, timjan, enbär, svartpeppar, fond och lök i kastrullen. Koka upp.

    3. Sänk temperaturen och lägg i köttet. Låt sjuda på låg värme under lock 30 minuter.

    4. Vänd köttet. Fortsätt sjuda tills termometern visar 75°C, cirka 1 timme.

    5. Skala och koka potatis.

    6. Ta bort kastrullen med steken från plattan. Låt steken ligga kvar i spadet i 20 minuter.

    7. Ta upp steken och skär i tunna skivor. Sila ner spadet i en kastrull. Värm upp.

    8. Rör ihop grädde och mjöl så att det inte klumpar sig. Vispa ner i spadet. Koka upp och låt koka 3-5 minuter så att såsen tjocknar.

    9. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt sockerärter. Koka ett par minuter. Häll av vattnet i en sil.

    10. Servera stek med potatis, sockerärter och sås.

KOCK: AnnaAnna

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kommentar
Om oss