Pitepalt eller flatpalt (med kornmjöl)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Pitepalt eller flatpalt (med kornmjöl)

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 10 min

    • 9 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 kilo

      Vinterpotatis
    •  

      helst mandelpotatis
    • 3.50 dl

      Kornmjöl
    • 3 dl

      Vetemjöl
    • 1 tsk

      Salt
    • Fyllning:
    • 250 gram

      Sidfläsk (rimmat)
    • 1 styck

      Gul lök
    • Tillbehör:
    •  

      Lingonsylt
    •  

      Smör
  • Gör så här:
    1. Skala och finriv potatis. Lägg i en sil och låt lite av vätskan rinna bort. Tryck till med slev.
      Blanda potatisen med salt och mjöl.
      Degen skall vara smidig men inte hård.

    2. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka lök och blanda med fläsket.

    3. Gör en tjock rulle av degen och skär i portionsbitar. Gör en grop i varje bulle och fyll med lökfläsket. Vik ihop och rulla ihop till bullar.

    4. Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta. Lägg i kroppkakorna och låt småkoka tills bullarna flyter upp (ca 10 min) och låt dem sedan småkoka i 45-60 minuter.

    5. Smält och skira smöret under tiden.
      Servera bullarna med skirat smör
      och lingonsylt.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR TILL

Kockens tips!

Kornmjölet kan helt eller delvis bytas ut mot vetemjöl. Kroppkakor kan frysas och sedan värmas i kokande saltat vatten. Även stekas.

Flatpalt:
Platta ut bullarna utan fyllning och koka enligt ovan. Servera med stekt fläsk och lingon. 

Kommentar
Liknande recept
Om oss