Paella ValenciaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Paella Valencia

  • 2 votings
    2Recensioner
    • 1 h 30 min

    • 16 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 400 gram

      Kycklingdelar (med ben)
    • 16 styck

      Blåmusslor (färska)
    • 4 styck

      Havskräftor (kokta)
    • 200 gram

      Räkor (oskalade)
    • 100 gram

      Vitlökskorv i skivor
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 2.50 dl

      Långkornigt ris
    • 0.50 gram

      Saffran
    • 5 dl

      Vatten
    • 1.50 msk

      Kycklingfond (konc)
    • 2 styck

      Tomater
    • 1 styck

      Paprika (röd-gul-grön)
    • 20 styck

      Oliver (svarta)
    • 1 dl

      Vitt vin (torrt)
    •  

      Olivolja
  • Gör så här:
    1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär tomater och paprika i bitar. Skala stjärten på räkor och havskräftor. Skiva korv. Ansa musslor, kasta dåliga (klicka på varan i ingredienslistan för information).

    2. Ris: Fräs hälften av löken i en stor gryta med lite olja i 5-7 minuter. Tillsätt saffran och blanda ner riset. Tillsätt vatten + fond. Koka på låg värme cirka 20 minuter.

    3. Kyckling: Bryn kycklingdelarna i panna med lite olja till vacker färg. Salta, peppra och efterstek på låg värme i 5-10 minuter.

    4. Musslor: Fräs resterande lök i olja i 5-7 minuter. Häll på vin, tillsätt musslor. Lägg på locket och koka på medelhög värme i cirka 5 minuter. Musslorna är klara när de öppnar sig.

    5. Paella: Blanda alla ingredienserna och lägg på lock. Värm upp. Tillsätt eventullt mer vatten så att paellan är saftig.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Mexikansk mat är vanligen starkt kryddad med chili e.d. samt smakrika, men svenska varianter är som regel mildare, varför de ofta snarare är smakrika än kryddiga. Gränsen mellan grupperna är diffus och beroende av den personliga kryddningen.  LÄS MER
Kockens tips!

En spansk rätt med ursprung från Valencia. Namnet paella = panna på katalanska, dvs paella kan innehålla lite vad som helst bara den lagas i sådan panna. Denna klassiska rätt innehåller många ingredienser.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Krämig paella som risotto
0 voting
Paella på torsk och räkor
Om oss