Nötpanerad marulk i svampsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Nötpanerad marulk i svampsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 45 min

    • 13 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Marulksfilé
    •  

      el. annan vitfisk
    • 100 gram

      Hasselnötter
    •  

      Smör
    •  

      Salt & peppar
    • Sås:
    • 2 styck

      Schalottenlök
    • 200 gram

      Blandsvamp
    • 1 dl

      Vitt vin (torrt)
    • 2 dl

      Vatten
    • 1 msk

      Fiskfond (konc)
    • 2 dl

      Grädde (matlagnings-)
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    • Läs om:
    •  

      Hotad fiskart >
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200ºC.

    2. Lägg nötterna på en plåt och sätt in i ugnen. Rosta 4-5 minuter tills de fått lite färg. Eller rosta dem i torr panna. Ta ut och mosa nötterna i en mortel till grovt mjöl. Stäng inte av ugnen.

    3. Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra lätt, samt rulla filéerna i nötkrosset.

    4. Sås: Skala och finhacka lök. Rensa svamp och skär i bitar. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och fräs lök och svamp cirka 5 minuter.

    5. Tillsätt vin och låt vätskan koka bort. Tillsätt vatten+fond samt grädde. Låt småkoka, tills såsen är ganska tjock. Tillsätt resterande mosade hasselnötter. Smaka av med salt och peppar.

    6. Skala potatis och skär i mindre bitar. Koka den mjuk.

    7. Hetta upp rikligt med smör i en panna på medelvärme och stek fisken 1-2 minuter på var sida.

    8. Fetta in en långpanna och lägg över fisken.
      Sätt in i ugnen och efterstek 7-8 minuter.

    9. Pressa potatisen och tillsätt lite smör. Smaka av med salt.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrik mat är alltid svårare att kombinera med dryck än rätter med "ren, enkel" smak. Rätter kan vara smakrika pga att många smaker ingår, som t.ex. i rätten Ugnstekt hälleflundra med oliver och parmesan i paprikacoulis. Rätten kan också ha en särpräglad smak t.ex. av fänkål, eller körvel i kombina  LÄS MER
Kockens tips!

Marulk är anses "sannolikt" utrotningshotad.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Gräddig svampsås
Om oss