LutefiskBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Lutefisk

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h( + 2 h )

    • 11 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Lutfisk
    •  

      Salt
    •  

      Aluminiumfolie
    • Sås:
    • 3 msk

      Smör
    • 4 msk

      Vetemjöl
    • 4 dl

      Matlagningsgrädde
    • 2 dl

      Mjölk
    • 1 msk

      Senap (svensk)
    •  

      Kryddpeppar mald
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
    •  

      Senap
  • Gör så här:
    1. Färdig lutfisk finns inplastad att köpa. Följ anvisningen på förpackningen. Torkad lutfisk sköljs och lägg i vatten i minst 2 timmar och högst i 1 dygn.

    2. Sätt ugnen på 200ºC.

    3. Lägg fisken i en smord ugnsfast form med skinn­sidan ner. Täck formen med ­folie och koka fisken i cirka 45 minuter. Häll av vattnet innan servering.

    4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.

    5. Sås: Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt grädde, mjölk och senap under omrörning. Låt såsen småkoka i några minuter.

    6. Servera fisken med potatis, sås och senap.
      Häll över mald eller krossad kryddpeppar.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Rätterna i denna grupp har tydlig sälta, men är sällan mycket salta. Rätten kan vara saltad, eller så är tillbehören tydligt salta t.ex. om ansjovis ingår eller att det är en sojasås till rätten. Fiskråvaran kan vara salt som t.ex. i fallet lutfisk. Ibland serveras lingon till fisk. Är sötman då dom  LÄS MER
Kockens tips!

Fastare fisk erhålles om den läggs i kallt vatten som byts några gånger. Om fryst lutfisk tinas i vatten så behöver den inte blötläggas. Fisken kan tillredas i gryta/kastrull. Låt den sjuda utan vatten på svag värme och under lock i 20 minuter.

Kommentar
Om oss