JambalayaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Jambalaya

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min

    • 18 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 350 gram

      Tigerräkor
    • 350 gram

      Kokt skinka (i bit)
    • 400 gram

      Krossade tomater
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 2 stjälk

      Stjälkselleri
    • 1.50 styck

      Paprika (grön)
    • 2 styck

      Salladslök
    • 1 knippe

      Persilja
    • 1 tsk

      Chilipulver
    • 3 dl

      Vatten
    • 2 msk

      Kalvfond (konc)
    • 2 blad

      Lagerblad
    • 0.50 msk

      Svartpeppar (nymald)
    • 1 msk

      Salt
    • 3 dl

      Långkornigt ris
    • 2 msk

      Vetemjöl
    •  

      Baconfett (matfett)
  • Gör så här:
    1. Förbered: Rör ner mjölet i lite matfett, helst bacon­fett, i stekpanna och stek tills det fått fin brun färg. Ställ åt sidan.

    2. Skala räkor. Tärna skinkan (1,5x1,5 cm).
      Skala lök och vitlök. Ansa selleri, paprika och salladslök, samt skär allt i mindre bitar. Blada av och hacka persilja.

    3. Gryta: Stek gul lök, vitlök, selleri och chilipulver i matfett i en stekgryta på medelvärme i cirka 5 minuter.

    4. Tillsätt vatten+fond, lagerblad, svartpeppar och salt, samt ris. Låt småkoka i 15-20 min enligt anvisning på risförpackningen.

    5. Rör ner mjölfettet (punkt 1) i grytan.
      Tillsätt räkor, skinka, salladslök och hackad persilja och låt puttra cirka 5 minuter tills räkorna blivit röda. Servera med ris.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Mexikansk mat är vanligen starkt kryddad med chili e.d. samt smakrika, men svenska varianter är som regel mildare, varför de ofta snarare är smakrika än kryddiga. Gränsen mellan grupperna är diffus och beroende av den personliga kryddningen.  LÄS MER
Kockens tips!

Jambalaya är en amerikansk starkt kryddad maträtt baserad på ris med någotdera av skal- och blötdjur, kyckling, fläskkött, tomater och paprika. Ursprungligen från New Orleans i Louisiana och inspirerad av den spanska paellan.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Jambalaya (Diet)

Jambalaya (Diet)

40 minAvancerat

Om oss