Honungsdoftande fläskfilégryta i gorgonzolasås med vitlöksfrästa bacon

Honungsdoftande fläskfilégryta i gorgonzolasås med vitlöksfrästa bacon

  • 0 voting
    0Recension
    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 600 gram

      Fläskfilé
    • 140 gram

      Bacon
    • 100 gram

      Gorgonzola
    • 1 styck

      el. vitlöksklyftor
    • 5 dl

      Crème fraiche
    • 2.50 dl

      Grädde
    • 0.50 tsk

      Salt
    • 0.50 tsk

      Svartpeppar
    • 1 dl

      Mjölk
    • 2 msk

      Smör till stekning
  • Gör så här:
    1. Putsa fläskfilén och skär i små bitar. Häll ner i en skål. Smält honung i en panna (eller använd flytande honung, vi hade inte det hemma) och ringla över köttet. Rör om. Blanda salt, svartpeppar, timjan och grillkrydda med honungssmak i en skål. Ha ner över det honungstäckta köttet och rör om ordentligt.
    2. Skär bacon i mindre bitar och dela en stor vitlöksklyfta på mitten (eller ta två mindre). Värm upp en klick smör i en gryta och ha i vitlöken. Ha ner bacon med vitlöken, fräs tills baconet fått färg. Ha då i en extra, stor, klick smör i grytan och lägg sedan ner fläskfilén. Fräs på ganska hög värme och rör om så att köttet får färg på alla sidor.
    3. Dra ner värme efter det kokat upp och låt puttra på tvåan eller trean. Ha ner crème fraiche, rör om, sedan grädde och rör om ännu mer. Smula ner gorgonzolaosten och fortsätt röra om. Sedan är det dags för redning. Rör ihop mjölk och mjöl, ha ner lite av det i taget i grytan under omrörning tills du får den tjocklek du vill ha på såsen. Låt puttra en stund.
    4. TIPS: Första gången vi åt detta serverades det med hasselbackspotatis, vitlöksbröd och sallad. Andra gången åt vi det med tagliatellepasta, och även det passade alldeles utmärkt. Nästa gång vi gör denna gryta blir det pressad potatis till.

      Jag tror denna gryta passar lika bra till ris och couscous som den gör till olika sorters potatis och pasta. :)
Kockens tips!

Absolut himmelsk gryta med smak av gorgonzola, honung, vitlök och timjan. En ljuvlig ny storfavorit, som passar utmärkt likväl till potatis som pasta.
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Nürnberger i bacon

Nürnberger i bacon

15 minEnkelt

0 voting
Nürnberger i bacon (buffé)
Om oss