Helstekt gåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Helstekt gås

  • 0 voting
    0Recension
    • 3 h 30 min

    • 18 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal portioner

    • 1 st liten

      Gås
    • 6 styck

      Äpple (syrligt)
    • 10 styck

      Katrinplommon
    • 0.50 styck

      Citron
    • 1 tsk

      Timjan (torkad)
    • 1 tsk

      Rosmarin (torkad)
    • 4 dl

      Vatten
    • 1.50 msk

      Kycklingfond (konc)
    •  

      Salt & vitpeppar
    • Sås:
    • 2 msk

      Smör
    • 1 msk

      Vetemjöl
    • 1 dl

      Steksky
    • 6 dl

      Grädde
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 1.60 kilo

      Potatis
    • 2 dl

      Vinbärsgelé
    •  

      Äppelmos
    •  

      Aluminiumfolie
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 185°C.

    2. Tag ur inälvorna och skölj av gåsen väl. Gnid in den med kryddor och citron, både invändigt och utvändigt. Fyll gåsen med klyftad äpple och katrinplommon. Bind ihop fågeln med hushållssnöre.

    3. Lägg gåsen med bröstet uppåt på en långpanna med kant. Häll i vatten+fond i pannan. Sätt in i ugn. Ös buljong över gåsen då och då. Täck med folie om ytan blir för mörk. Tid se kommentar.

    4. Skala och koka potatis.

    5. Häll av skyn 15 minuter innan gåsen är klar och höj värmen till 225 grader (tag av folie) så att gåsen får en knaprig yta. Tag ut och låt vila i cirka 15 minuter. Tranchera (skär upp).

    6. Sås: Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Sila och mät upp steksky och tillsätt. Koka upp under omrörning. Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt sjuda på medellåg värme i ytterligare några minuter.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Svartsoppa (förrätt)

Svartsoppa (förrätt)

  • 40 min
  • 23 Ingredienser
  • Avancerat
Att tänka på när du väljer passande dryck

Kraftfulla fågelrätter är ofta smakrika. Anka, gås, vildfågel är i sig smakrika, men oftasts är det tillbehören som har många olika smaker. Smakvariationen är stor, varför dessa rätter kräver lite extra engagemang och smakanalys  LÄS MER
Kockens tips!

Exakt stektid är svår att ange men en gås som väger 5-6 kg tar ungefär 3 timmar. Innertemperatur 80-85 grader. Skär med en kniv i låret. Om det sipprar ut klar vätska (ej rosa) är gåsen klar.

Gås är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet (60%). En hel del fett rinner bort i pannan vid tillagning. Utan fett är gåsen "medelfet" (156 Kcal/100g). Den som vaktar på sin vikt bör alltså inte äta skinn eller fettkant.

En normalstor gås väger runt 4,5 kg och anses vara lagom för 8 portioner. Tillagad köttmängd inklusive skinn blir då mycket hög, 250-300 gram per portion. Detta är nödvändigt för att matgästen skall få bra köttbitar och om man inte vill äta det mycket feta skinnet. Vid gåsmiddag blir det en hel del småkött kvar runt kråset, som kan användas som restmat på olika sätt.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Helstekt citronkyckling
0 voting
Gås med hasselbackspotatis
Om oss