3 h 30 min
18 Ingredienser
Avancerat
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
8 Antal portioner
1 st liten
Gås6 styck
Äpple (syrligt)10 styck
Katrinplommon0.50 styck
Citron1 tsk
Timjan (torkad)1 tsk
Rosmarin (torkad)4 dl
Vatten1.50 msk
Kycklingfond (konc)Salt & vitpeppar
2 msk
Smör1 msk
Vetemjöl1 dl
Steksky6 dl
GräddeSalt & peppar
1.60 kilo
Potatis2 dl
VinbärsgeléÄppelmos
Aluminiumfolie
KOCK: PiaPia
Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu
PASSAR TILL
Exakt stektid är svår att ange men en gås som väger 5-6 kg tar ungefär 3 timmar. Innertemperatur 80-85 grader. Skär med en kniv i låret. Om det sipprar ut klar vätska (ej rosa) är gåsen klar.
Gås är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet (60%). En hel del fett rinner bort i pannan vid tillagning. Utan fett är gåsen "medelfet" (156 Kcal/100g). Den som vaktar på sin vikt bör alltså inte äta skinn eller fettkant.
En normalstor gås väger runt 4,5 kg och anses vara lagom för 8 portioner. Tillagad köttmängd inklusive skinn blir då mycket hög, 250-300 gram per portion. Detta är nödvändigt för att matgästen skall få bra köttbitar och om man inte vill äta det mycket feta skinnet. Vid gåsmiddag blir det en hel del småkött kvar runt kråset, som kan användas som restmat på olika sätt.