Frukt- och nötbröd med surdeg

Frukt- och nötbröd med surdeg

  • 1 voting
    1Recension
    • 6 h( + 24 h )

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    3 Antal bröd

    • Dag 1
    • 1 dl

      Rågsurdegsgrund >
    • 3 dl

      Vatten
    • 3 dl

      Rågmjöl
    • Dag 2
    • 11 dl

      Vetemjöl Special
    • 100 gram

      Solroskärnor
    • 1.50 msk

      Baksirap (vit)
    • 1 msk

      Salt
    • 150 gram

      Russin
    • 100 gram

      Katrinplommon
    • 100 gram

      Torkade aprikoser
    • 100 gram

      Hasselnötter
  • Gör så här:
    1. Om du inte har en surdegsgrund behöver du laga en sådan. Det tar 5 dagar så lägg till det till tillagningstiden. Se separat recept "rågsurdegsgrund".

    2. Dag 1 kväll: Blanda surdegsgrund, ljummet vatten och mjöl i en bunke. Täck med plastfolie. Låt stå på ett varmt ställe över natten, 22-24 graders värme.

    3. Dag 2 morgon: Blanda allt utom torkad frukt, nötter och solroskärnor. Arbeta i 8–10 minuter i maskin så den blir glansig. Tillsätt frukterna, kärnorna och nötterna och arbeta ytterligare 2 minuter. Täck bunken med plastfolie. Ställ varmt att jäsa till dubbel storlek, 3-4 timmar.

    4. Tag upp degen på mjölat bord. Dela upp den i bitar. Tryck ut längder och vik på mitten. Snurra längden. Lägg på plåt. Jäs 1 timme.

    5. Sätt ugnen på 275ºC. Sätt in bröden och spraya med vatten.

    6. Sänk temperaturen till 200ºC efter 5 minuter. Grädda ytterligare 55-60 minuter. Låt bröden svalna på galler.

KOCK: MagnusMagnus

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Rågsurdegsgrund är en blandning av mjöl och vatten som har fått stå några dagar. Då bildas en jästkultur som man kan använda att baka med. Se recept rågsurdegsgrund.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Frukt- och nötblandning
Om oss