Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme

Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme

  • 0 voting
    0Recension
    • 16 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1.40 kilo

      Fläsklägg rimmad (lång)
    • 1 styck

      Purjolök
    • 2 styck

      Morot
    • 3 klyfta

      Vitlök
    • 33 cl

      Cider (torr)
    • 3 kvist

      Timjan (färsk)
    •  

      Salt & peppar
    • 700 gram

      Kålrot
    • 4 styck

      Potatis
    • 2 msk

      Smör
    •  

      Vitpeppar
    • 2 styck

      Grönsaksbuljongtärning
    • 1 liter

      Vatten
    • 2 dl

      Crème fraiche
    • 2 msk

      Dijonsenap
    • 2 msk

      Persilja (finhackad)
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 150-175 grader.
    2. Rör ihop ingredienserna till senapscremen. Ställ kallt.
    3. Smält smör i stekpanna och bryn fläskläggen tills fått fin färg. Salta och peppra. Flytta över läggen till gjutjärnsgryta.
    4. Skiva purjolök och morot grovt. Stek i fläskläggens stekflott tills grönsakerna fått färg. Häll grönsakerna (med flott!) i gjutjärnsgrytan.
    5. Täck fläskläggen med cider. Släng i vitlök och timjan. Ös köttet med cider. Sätt in grytan, med lock, i ugnen.
    6. Låt läggen bräsera i 2-3 timmar. Ös köttet ofta. Vänd gärna efter halva tiden. Låt köttet vila ca. 15 min när färdigt.
    7. Koka upp grönsaksbuljongen. Skala kålrot, morot och potatis. Skär i mindre bitar. Koka kålrot och morot i buljong i ca. 20 minuter. Lägg sedan i potatisen och koka tills potatisen blivit mjuk.
    8. Sila av buljong, spara. Mosa/mixa/stompa rotfrukterna. Sätt moset på varm platta och vispa till önskad konsistens. Tillsätt ev. lite buljong.
    9. Bena ur och skiva upp fläskläggen. Servera med rotmos, senapscreme och ciderbräserade grönsaker.
Kockens tips!

Kokt fläsklägg med rotmos är en svensk klassiker. I detta recept har jag dock valt att låta bräsera läggen i torr fransk cider. Bräsering ger ett mört kött och en god och mustig smak.

Passande dryck är porter eller ett torrt vitt vin. Liksom en torr cider är att rekommendera.
Kommentar
Liknande recept
Om oss