Bortsjtj - rysk kött- och rödbetssoppa (köttgryta)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Bortsjtj - rysk kött- och rödbetssoppa (köttgryta)

  • 0 voting
    0Recension
    • 3 h

    • 15 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Högrev/bog/oxbringa
    • 1.50 liter

      Vatten till soppa
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 0.50 styck

      Purjolök
    • 8 kvist

      Persilja
    • 6 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 1 tsk

      Salt
    • 3 st stor

      Rödbetor
    • 1 styck

      Potatis
    • 50 gram

      Rotselleri
    • 1 styck

      Gul lök
    • 150 gram

      Vitkål
    • 1 styck

      Morot
    • 1 msk

      Vinäger
    • Tillbehör:
    • 2 dl

      Crème fraiche
  • Gör så här:
    1. Ansa köttet och lägg i en gryta med vatten. Koka upp och skumma av (ta bort skum).

    2. Skala vitlök, skiva porjo. Tillsätt detta med salt, peppar och persiljestjälkar i grytan.
      Låt småkoka under lock i cirka 2 timmar. 

    3. Skala rödbetor, potatis, rotselleri, morot och lök. Strimla/riv detta liksom vitkålen.
      Spar 1/3-del av de rivna rödbetorna.
      Fräs resten i en kastrull på medelhög värme i 5-10 minuter.

    4. Ta ur köttet och packa in i folie.
      Sila buljongen och häll det över "fräset".
      Koka allt mjukt på medelvärme i 15 min.

    5. Skär köttet i mindre bitar. Lägg tillbaka i grytan och tillsätt vinäger samt resten av rödbetorna. Smaka av med kryddor. 
      Sjud på låg värme i 5-10 minuter.
      Hacka persilja och strö över.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är sällan syrliga, men ibland kan syrliga tillbehör vara den karaktäristiska smaken. Ett vanligt sådant syrligt tillbehör är t.ex. ättiksgurka.  LÄS MER
Kockens tips!

Borsjtj lagas på en mångfald sätt. Den enda "gemensamma nämnaren" är att det finns rödbetor med. Grönsaker och rotfrukter kan nästan vara vad som helst. Ofta utesluts kött, även om detta ingår i orginalet, liksom smetana. Borsjtj är även en polsk klassiker.

Kommentar
Liknande recept
Om oss