Borjupörkölt - ungersk kalvköttgrytaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 800 gram

      Kalvkött (grytbitar)
    • 1 st stor

      Gul lök
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 1 msk

      Tomatpuré
    • 2 msk

      Paprikapulver
    • 2 msk

      Baconfett (matfett)
    • 4 styck

      Paprika (röd/gul/orange)
    • Tillbehör:
    • 3 dl

      Långkornigt ris
  • Gör så här:
    1. Skala och skiva gul lök.
      Skala och finhacka vitlök.
      Putsa köttet fritt från senor, skär i bitar.

    2. Hetta upp baconfett eller annat matfett i en stekkastrull eller gryta på medelvärme och fräs gul lök i 3-4 min tills den blivit glansig, utan att bränna.

    3. Tillsätt vitlök, paprikapulver, tomatpuré, köttbitarna och extra matfett. Rör om. Tillsätt vatten som täcker köttet. Låt småkoka i 1,5-2 tim tills köttet är mört. Fyll på med vatten vid behov.

    4. Koka ris enligt anvisning på förpackning.

    5. Ansa paprika (ta bort det vita) och skiva. Tillsätt paprikan 10 min före köttet är klart.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Kalvköttsrätter är ofta smakrika pga av tillbehören. Dessa är dock vanligtvis milt smakrika för att inte dominera över det finstämt milda köttet.  LÄS MER
Kockens tips!

Detta är en klassisk ungersk rätt lagat av kalvkött. Köttbitarna skall vara större än i en goulash och smaken bör vara ganska mild. Paprika odlas och används mycket i Ugnern och ungersk paprikapulver är vanligen orange till färgen och mild i smaken.

Kommentar
Om oss