SmålandskroppkakorBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Smålandskroppkakor

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 1 kilo

      Potatis (kokt)
    • 2 styck

      Ägg
    • 4 dl

      Vetemjöl
    • 1 tsk

      Salt
    • Fyllning:
    • 175 gram

      Sidfläsk (rimmat)
    • 1 st stor

      Gul lök
    •  

      Kryddpeppar (krossad)
    •  

      el. svartpeppar
    • Tillbehör:
    •  

      Lingonsylt
    •  

      Smör
  • Gör så här:
    1. Skala och koka potatis. Pressa eller mosa potatisen. Skär fläsk i små tärningar. Skala och finhacka lök.

    2. Bryn fläsket i stekpanna på medelhög värme i cirka 5 minuter. Sänk till medellåg värme och tillsätt lök. Fräs den mjuk och glansig i cirka 4 minuter. Peppra.

    3. Vispa ihop ägg, mjöl och salt. Blanda smeten med potatismoset. Tillsätt mer mjöl om det behövs tills det går att forma. Gör en tjock rulle av degen och dela i portionsbitar. Gör en grop i varje bulle och fyll med lökfläsket. Vik ihop och rulla ihop till bullar.

    4. Koka upp vatten och salt i gryta. Lägg i bullarna (några i taget) och låt dem småkoka tills de flyter upp och sedan i ytterligare i cirka 5 minuter. Smält eller skira smör.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR TILL

Kockens tips!

Kokning av potatis och fyllning kan göras i förväg. Överbliven kokt potatis går också bra, men kan ge något seg deg. Kroppkakor kan frysas och sedan värmas i kokande saltat vatten. Halverade kroppkakor kan stekas i brynt matfett.

Kommentar
Liknande recept
Om oss