Lovisas, Elionora och Inez köttbullarBild av Ulf Huett

Lovisas, Elionora och Inez köttbullar

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min

    • 15 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 500 gram

      Nötfärs
    • 0.50 dl

      Vispgrädde
    • 4 msk

      Ströbröd
    • 1 styck

      Ägg
    • 1 tsk

      Salt
    • 2 krm

      Svartpeppar
    • 1 krm

      Paprikapulver
    • 2 msk

      Timjan (färsk, hackad)
    • 2 styck

      Morot
    • 50 gram

      Fetaost
    • 2.50 msk

      Smör till stekning
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
    • 1 dl

      Mjölk
    • 1 msk

      Smör
    •  

      Sallad till maten?
  • Gör så här:
    1. Skala och koka potatisen mjuk.
      Tillred en sallad t.ex. grönsallad med fetaost och rivna morötter.

    2. Blanda grädde och ströbröd i en stor bunke och låt det "gegga" ihop.

    3. Tillsätt köttfärs och knäck i ett ägg.
      Tillsätt kryddorna och blanda ihop.

    4. Skala och riv morötter och tillsätt detta i bunken. Smula ner fetaost. Blanda.
      Det är lättast att blanda med händerna.
      Rulla köttbullar och lägg dem på en tallrik.

    5. Sätt plattan på medelvärme, lite varmare i början. Lägg i smör. När smöret fräser, stek köttbullarna tills de fått fin färg.
      Sänk värmen efter ett tag. Det är bra att steka några köttbullar åt gången. Då är det lättare att rulla runt dem i pannan.

    6. Häll bort potatisvattnet och mosa potatisen med en potatisstöt. Tillsätt lite salt, smör och mjölk. Smaka av.

    7. Servera köttbullarna med hemlagad potatismos, lingon och sallad.

KOCK: Barnens BästaBarnens Bästa

Uppdragsgivare:www.barnensmatskola.sewww.barnensmatskola.se

Kockens tips!

Detta är det vinnande förslaget i Köttbullsracet, en tävling bland skolelever som drivs av Barnens Egen Matskola. Receptet är tillagat av Lovisa, Eleonora och Inez från Sjöbergska Skolan i Järfälla. Fler Köttbullsrecept hittar du i boken Barnens bästa köttbullar, Tiden förlag.
Fotograf: Ulf Huett

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Köttbullar

Köttbullar

45 minEnkelt

0 voting
Köttbullar med ägg och bacon
Om oss