Laxbullar med karamelliserade svartrötterBild av Norskfisk.se

Laxbullar med karamelliserade svartrötter

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 14 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 250 gram

      Laxfilé (utan skinn)
    • 250 gram

      Potatis (kokt)
    • 2 dl

      Ströbröd
    • 0.50 dl

      Matlagningsgrädde
    • 1 st liten

      Ägg
    • 1 msk

      Smör till stekning
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 3 styck

      Fikon (färska)
    • 2 dl

      Svart vinbärsgelé
    • 8 styck

      Svartrot
    • 3 styck

      Citron
    • 1 msk

      Smör till stekning
    •  

      Salt
    • 50 gram

      Grönsallat t.ex. mâche
  • Gör så här:
    1. Skala och koka potatis. Låt den svalna. Skär laxen i bitar.
    2. Blanda 1/4-del av ströbrödet med grädden. Låt svälla i minst 10 minuter.
    3. Lägg lax, potatis, ägg och ströbröds­blandning i en matberedare. Salta, peppra. Kör till fin färs. Låt stå i minst 15 min *).
    4. Lägg svartrötterna i vatten en stund. Skär fikon i klyftor och koka dem med svartvinbärsgelén tills såsen fått en sirapsliknande konsistens **).
    5. Skala svartrötter och skär i portionsbitar. Lägg dem i en skål och pressa citron över. Citronen gör så att de behåller fräschören.
    6. Koka upp vatten i en kastrull med lite salt. Koka svartrötterna i cirka 10 minuter tills de börjar mjukna, men har kvar en hård kärna i mitten. Lägg över i kallt vatten**).
    7. Forma små bollar av färsen med vatten­sköljda händer och rulla dem i ströbröd. Hetta upp smör i panna och stek bullarna gyllenbruna.
    8. Hetta samtidigt upp en annan panna med smör. Lägg i svartrötterna. Häll över fikon­sirapen och rör om försiktigt, vilket ger svartrötterna en fin karamellisering. Salta.

KOCK: norskfisk.senorskfisk.se

Uppdragsgivare:www.norskfisk.sewww.norskfisk.se

Att tänka på när du väljer passande dryck

Fiskrätter är sällan sötaktiga, men det förekommer. Det är i så fall tillbehören som ger sötma. Såsen kan vara söt t.ex. som t.ex. i rätten Piggvar med linspuré och chokladsås.  LÄS MER
Kockens tips!

*) Så här långt kan färsen förberedas.

**) Så här långt kan sås och svartrötter förberedas.
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kokta svartrötter

Kokta svartrötter

15 minEnkelt

Om oss