KräftsoppaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kräftsoppa

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 26 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 0.50 kilo

      Kräftor (kokta)
    • 1 styck

      Gul lök
    • 1 styck

      Purjolök
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 1 styck

      Morot
    • 50 gram

      Rotselleri
    •  

      Matolja till stekning
    • 2 tsk

      Paprikapulver
    • 1 förp.

      Saffran
    • 0.50 tsk

      Timjan (torkad)
    • 0.50 krm

      Mejram (torkad)
    • 0.50 krm

      Körvel (torkad)
    • 3 msk

      Vetemjöl
    • 1 msk

      Tomatpuré
    • 0.50 burk

      Krossade tomater
    • 1.50 liter

      Vatten till soppa
    • 1.50 dl

      Kräftspad
    • 1.50 msk

      Köttfond (konc.)
    • 2 msk

      Fiskfond (konc)
    • 2.50 dl

      Vispgrädde
    • 3 cl

      Brandy/cognac
    • 4 cl

      Madeira
    • 100 gram

      Smör
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    •  

      Vitt matbröd
    •  

      Grönmögelost
  • Gör så här:
    1. Skala kräftorna och lägg stjärtar, klor och rom i kylskåpet, kasta gallan och spar skal.
      Klipp sönder skalen och stöt dem i mortel.

    2. Fräs skalen i en stor gryta i lite matolja på medelhög värme. Tag av och lägg åt sidan. Skala/hacka lök, morötter, rotselleri och fräs dem cirka 7 minuter i omgångar i stekpannan. Tillsätt kryddorna i pannan.

    3. Häll över i en stor gryta. Tillsätt vetemjöl, puré, krossade tomater, vatten, frästa kräftskal, kräftspad och fond.
      Låt sjuda på låg värme i cirka 30 minuter.
      Sila soppan i en finmaskig sil.

    4. Rör ner grädde och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Tag av från plattan och tillsätt kräftköttet. Smaksätt med brandy, madeira, salt och peppar. Klicka i smör.
      Servera när smöret smält.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Skaldjur förekommer ofta som del av en smakrik rätt, eller så är tillbehören smakrika. Smakrikedomen är ofta stor, salt, surt, sött och kryddigt huller om buller. Så snart många smaker finns representerade i maträtten, blir   LÄS MER
Kockens tips!

Soppan kan förberdas (punkt 1-3).
Därefter återstår 10 minuter tillagningstid.

Kommentar
Om oss