KöttfärspirogerBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Köttfärspiroger

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 15 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • Deg:
    • 50 gram

      Smör
    • 2.50 dl

      Mjölk
    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 0.50 tsk

      Salt
    • 2 styck

      Ägg
    • 10 dl

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg till pensling
    • Fyllning:
    • 400 gram

      Nötfärs
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 3 msk

      Tomatpuré
    • 1 stjälk

      Blekselleri
    • 1 dl

      Vatten (som kokas bort)
    • 2 msk

      Olivolja till stekning
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Smält smör. Häll i mjölk. Låt bli fingervarmt, cirka 37°C.

    2. Smula ner jäst i en bunke. Häll i smörblandningen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt och ägg. Rör i mjöl, lite i taget tills degen släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

    3. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva selleri. Fräs lök och vitlök i olivolja utan att bränna.

    4. Tillsätt köttfärs. Stek tills färsen har fått färg. Tillsätt vatten och tomatpure. Rör tills allt är blandat. Salta och peppra. Låt koka tills allt vatten har avdunstat. (Fyllningen ska vara så torr som möjligt.)

    5. Kavla ut degen. Ta ut cirklar med hjälp av en assiett. Eller dela degen i bullar som kavlas ut till cirklar.

    6. Lägg en klick fyllning i mitten av varje cirkel. Strö över lite selleri. Lyft upp ena kanten och vik över till ett D. Tryck ihop kanterna med fingrarna och en gaffel. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 15 minuter.

    7. Sätt ugnen på 200°C. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda cirka 25 minuter.

    8. Servera med en sallad.

KOCK: AnnaAnna

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Köttfärsrätter är sällsynt milda anrättningar. Undantag är kalvfärsbiffar. Kalvfärsen är i sig mild i smaken och anses bäst komma till sin rätt om också tillbehören är milda, neutrala.  LÄS MER
Kommentar
Om oss