Kardemummadoftande semlorBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kardemummadoftande semlor

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    12 Antal små semlor

    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 50 gram

      Smör
    • 1.50 dl

      Mjölk
    • 0.50 dl

      Strösocker
    • 1 krm

      Salt
    • 0.50 liter

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg
    • 1 msk

      Kardemumma (grovmald)
    •  

      Florsocker till garnering
    • Fyllning:
    • 175 gram

      Mandelmassa
    • 1.50 dl

      Vispgrädde
  • Gör så här:
    1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).

    2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.

    3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar, Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.

    4. Sätt ugnen på 250°C. 

    5. Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut bullarna och låt kallna.

    6. Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Alternativ

Hemlagad mandelmassa

Hemlagad mandelmassa

  • 10 min
  • 4 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Små bullar gräddas kortare tid och i högre värme än större bullar.

Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Senare blev det tradition att äta dem varje tisdag under fastans sju veckor. I dag säljs de från strax efter jul fram till påsk.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
GI-semla

GI-semla

2 h 15 minMedel

0 voting
Små semlor

Små semlor

1 h 40 minMedel

Om oss