Kall inkokt lax

Kall inkokt lax

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min( + 1 h )

    • 21 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 1.20 kilo

      Laxfilé (med skinn)
    • Lag:
    • 3 liter

      Vatten till lag
    • 1 dl

      Vitvinsvinäger
    • 2 msk

      Salt
    • 5 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 5 korn

      Kryddpepparkorn
    • 2 blad

      Lagerblad
    • 1 styck

      Gul lök
    • 1 styck

      Morot
    • 0.50 styck

      Purjolök
    •  

      Plastfilm
    • Dillmajonnäs:
    • 1 styck

      Ägg (gula)
    • 1 msk

      Senap (Dijon)
    •  

      Salt & vitpeppar
    • 2 dl

      Rapsolja
    • 1 dl

      Gräddfil
    •  

      el. crème fraîche
    • 1 knippe

      Dill
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis (färsk)
    •  

      Inlagd gurka
    • 4 klyfta

      Citron
  • Gör så här:
    1. Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 tim före servering. Se separat recept.
       
    2. Lax: Putsa hinnor från laxfilén och tag bort ev. resterande ben med en plattång.

      Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.
       
    3. Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 min.

      Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 cm. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.
       
    4. Potatis: Skala (borsta) och koka potatis.
       
    5. Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.

      Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.

      Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.

PASSAR TILL

Pressgurka

Pressgurka

  • 15 min
  • 6 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Citron används ofta till fiskrätter vilket ger syrlig smak. Ett annat sätt att skapa syrlighet är genom inläggning eller kokning av fisk i ättika. Ett sådant exempel är inkokt lax som marinerats i ättikslag. Syrligheten förstärks om inlagd ättiksgurka serveras till rätten. Generellt är dock syrlighe  LÄS MER
Kockens tips!

Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Laxaladåb - kall inkokt lax
0 voting
Kall inkokt lax (laxaladåb)
Om oss