Halstrad jultorsk med rödvinskanelsås, morotspuré och savoykål med valnötterBild av Norskfisk.se

Halstrad jultorsk med rödvinskanelsås, morotspuré och savoykål med valnötter

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 19 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 400 gram

      Torskfilé (med skinn)
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Smör
    •  

      Frityrolja
    • Sås:
    • 1 styck

      Schalottenlök
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 1 styck

      Morot
    • 0.20 styck

      Rotselleri
    • 1 styck

      Äpple (granny smith)
    • 2 msk

      Matolja
    • 0.50 flaska

      Rödvin
    • 2.50 dl

      Portvin
    • 2 styck

      Kanelstång (10cm)
    • 1 tsk

      Maizena
    • 1 msk

      Honung
    • Morotspuré:
    • 0.50 dl

      Vatten
    •  

      Strösocker
    • Tillbehör:
    • 5 blad

      Savoykål
    • 0.50 dl

      Valnötskärnor
  • Gör så här:
    1. Skala och finhacka lök, vitlök, morot, rotselleri och äpple. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs grönsakerna mjuka.
       
    2. Tillsätt rödvin, portvin och kanel. Låt sjuda under lock i cirka 1 timme. Toppred med (tillsätt) maizena. Smaka av med salt, peppar och honung. Krydda ev. med mer mald kanel.
       
    3. Fjälla torsk (skrapa bort fjällen). Ta bort skinnet från torsken och spara det. Dela torsken i portionsbitar. Salta och peppra. Skär skinnet i två bitar per portion.
       
    4. Hetta upp frityrolja i fritös eller kastrull. Fritera skinnet knaprigt. Lägg över på hushållspapper. Salta skinnet på en gång.
       
    5. Skala morötter, skär i bitar. Koka morötterna mjuka med salt och en nypa socker.
       
    6. Mixa morötter i matberedare el. med stav. Späd med vatten till lagom konsistens. Passera genom sil. Rör ner smör. Salta och peppra.
       
    7. Skär bort den vita stjälken från kålbladen. Strimla bladen. Hacka valnötter.
       
    8. Innan servering: Koka upp vatten i kastrull med salt. Blanchera (koka hastigt) kålen. Salta och peppra. Blanda med valnötter. 
       
    9. Hetta upp smör i en panna. Stek torsken 2-3 minuter på var sida.

KOCK: norskfisk.senorskfisk.se

Uppdragsgivare:www.norskfisk.sewww.norskfisk.se

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrik mat är alltid svårare att kombinera med dryck än rätter med "ren, enkel" smak. Rätter kan vara smakrika pga att många smaker ingår, som t.ex. i rätten Ugnstekt hälleflundra med oliver och parmesan i paprikacoulis. Rätten kan också ha en särpräglad smak t.ex. av fänkål, eller körvel i kombina  LÄS MER
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Hjortron med rostade valnötter
Om oss