Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
Grillkorv
Bratwurst
Kabanos (original)
Kolbasz (svensk)
Kranjska
Lammkorv (merguez)
Nürnberger
Salsiccia
Prinskorv
Wienerkorv
Grilla korv är praktiskt och enkelt, men "grillkorv" och "hot dogs" är inte alltid bästa val. Ofta, men inte alltid, är grillkorv namn på korvar med lägre köttkvalité, dvs köttandeln i korven är låg och vattenmängden är hög. För att kompensera hög vattenmängd tillsätts bindemedel så att korven hålls ihop och för att den skall smaka något tillsätts smakämnen. Proteinmängden blir också låg, vilket man bl.a. kompenserar med att tillföra inälvsrens och blod. Som utfyllnad används t.ex. potatisrens.
Bäst är fasta korvar med hög köttandel, som inte har för mycket fett i sig. Feta korvar droppar fett som kan börja brinna. En bra grillkorv är t.ex. kabanos, som mestadels består av rent kött. Lite fett har tillsats. Dessutom har den torkats så att 40% av vattnet försvunnit. Detta förstås om den tillverkats på klassiskt sätt. Svensktillverkad kabanos har vanligen något lägre köttandel och en riktig skräpprodukt är Viktväktarnas s.k. "kabanos" som innehåller 75% vatten!
Magra korvar fungerar inte bra att grilla. Så välja fasta korvar med hög köttandel, gärna utländska smakrika korvar. Välj också några milda korvar. Och severa inte skräpkorv till barnen!
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu