Gravad lax & andra fiskar - grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Gravad lax & andra fiskar - grundrecept

  • 0 voting
    0Recension
    • 10 min( + 24 h )

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 kilo

      Laxfilé (färsk)
    • 2 msk

      Strösocker
    • 0.50 dl

      Salt
    • 2 knippe

      Dill
    •  

      Vitpeppar (nymald)
    •  

      Om rå fisk >
  • Gör så här:

    Både fet och mager fisk kan gravas, t.ex. makrill, torsk, spätta, röding eller laxöring. Vanligast är dock att grava lax.

    1. Filéa fisken, bena ur. Låt skinnet vara kvar.
      Välj helst ut två mittbitar. Torka laxen ren, men skölj inte. Fukta sidan med lite olja.

    2. Blanda socker med salt och grovmald vitpeppar. Lägg på ett rikligt lager på fisksidorna. Täck med dill.

    3. Lägg ihop laxsidorna mot varandra, med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse och lägg i kylskåp i 1-2 dygn. Lägg något tungt på laxen. Vänd den några gånger i kylskåpet.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrika råa fiskrätter är bl.a. gravad fisk, sushi och olika sillsallader. Gravad fisk är som regel tydligt salt-söt och sillsallader har ofta bred smakupplevelse. Sushi räknas till denna grupp pga av tillbehören. Soja ger sälta, inlagd ingef&  LÄS MER
Kockens tips!

Helst bör fisken vara djupfryst i 2-3 dygn, för att oskadliggöra ev. parasitmaskar i fisken. Gravad lax äts med fördel med kokt potatis och gravlaxsås. Eller varför inte grillad? Passar även bra i sallad.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Gravad lax & andra fiskar
0 voting
Sallad med gravad lax
Om oss