25 min
13 Ingredienser
Medel
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
1 liter
Svamp (färsk)2 msk
Smör el. margarin2 msk
Vetemjölel. matlagningsmjöl
2 dl
Vatten1 msk
Köttfond (konc.)Svampfond (konc)
1 dl
GräddeSalt & peppar
1 st stor
SchalottenlökVin/starkvin?
Persilja
Körvel (färsk)
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu
Önskas ljus sås att användas till ljusare kött som kalv och kyckling tar man motsvarande ljusa fond. Till ljus sås passar mildare svamp som champinjoner. Till rätter av nöt- och viltkött väljer man mörk fond och gärna smakrik svamp. Finns tillgång till buljong från maträtten tar man detta i stället för vatten och utesluter eller minskar mängden koncentrerad köttfond.
Som smakförstärkare kan man användas steksky om sådan finns, lite vitt vin eller starkvin t.ex. madeira. Önskas starkare svampsmak tillsätts lite svampfond. Ingår lök i svampsåsen passar persilja eller körvel att garnera med.