BjörnköttbullarBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Björnköttbullar

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h

    • 20 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 500 gram

      Björnfärs
    • 250 gram

      Fläskfärs
    • 3 styck

      Schalottenlök
    • 2 styck

      Ägg
    • 1 msk

      Salt
    • 0.50 tsk

      Vitpeppar (nymald)
    • 1 tsk

      Timjan (torkad)
    • 10 styck

      Enbär
    • 1 msk

      Viltfond (konc)
    • 2 dl

      Vatten
    • 1 dl

      Lingonsylt (rårörda)
    •  

      Smör till stekning
    • Sås:
    • 200 gram

      Blandsvamp
    • 2 msk

      Smör
    • 2 msk

      Vetemjöl
    • 1 dl

      Mjölk
    • 2 dl

      Vispgrädde
    • 1.50 tsk

      Soja
    • 1.50 msk

      Sherry (torr)
    • Tillbehör:
    • 1 kilo

      Potatis
  • Gör så här:
    1. Lök: Skala och finhacka schalottenlök.
      Hetta upp matfett i stekpanna på medelvärme och fräs löken glansig och mjuk i ca 5 min. Låt svalna. Krossa enbär.

    2. Färs: Blanda färs med lök, salt, peppar, timjan och krossade enbär. Rör ned ägg.
      Späd med vatten+fond.
      Blanda ner lingon och rulla små köttbullar.
      Sätt ugnen på 180°C.

    3. Tillbehör: Skala och koka potatis.
      Koka upp vatten och förväll svampen.
      Häll av vatten och låt torka på papper.

    4. Sås: Hacka svamp, skala och finhacka schalottenlök. Smörfräs alltsammans i panna på medelvärme cirka 5 min.

      Pudra över mjöl, vispa och späd under vispning med mjölk, grädde och buljong (vatten+fond). Låt sjuda på svag värme i cirka 15 minuter.

    5. Bullar: Stek köttbullarna i matfett i panna på medelhög värme ett par minuter.
      Lägg i ugnssäker form och sätt in i ugn cirka 5 minuter.

    6. Smaka av såsen med soja, salt, peppar och sherry. Lägg upp köttbullarna på fat och häll över såsen. Garnera med lingon.

KOCK: Tyrol, SthlmTyrol, Sthlm

Uppdragsgivare:www.tyrol.se/matdryckwww.tyrol.se/matdryck

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är som regel mager, smakrik mat. Köttet, liksom tillbehören är mer eller mindre smakrika. Rådjurs- och hjortkött har mild viltsmak, medan älg, björn och vildsvin har kraftigare viltsmak. Serveras söta tillbehör till maten kla  LÄS MER
Kockens tips!

Receptet kommer från restaurang Tyrol, Gröna Lund i Stockholm. Läs mer om deras julbord på:  Tyrols vilda julbord

Kommentar
Om oss