Kaffekask & kaffegökBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kaffekask & kaffegök

Kaffekask, eller kaffegök som drycken även kallas, dricker man lämpligen på våren när man hör göken första gången och undviker därmed diarré (enligt svensk folktro).

  • 0 voting
    0Recension
    • 3 Ingredienser

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser
    • Tillbehör:
    • 1 dl

      Kaffe (kopp 15cl)
    • 4 cl

      Brännvin (okryddat)
    •  

      Strösocker
  • Gör så här:
    1. Koka/brygg starkt kaffe.

    2. Häll upp i kopp och tillsätt önskad mängd brännvin (eller konjak).

    Klassiskt recept: Lägg en kopparslant (1-öring) plus en silverslant (10-öring) i botten på en kopp. Häll på kaffe tills 10-öringen inte syns. Fyll på med brännvin tills 1-öringen åter syns.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Kaffekask är detsamma som kaffegök (gök) och en svensk klassiker, dvs kaffe med brännvin (gök förekommer även med konjak).

Namnet kaffegök är från folktron att göken vid sin ankomst är en "dårfågel". Om man hör fågeln vid fastetid ansågs man få diarré, vilket avhjälptes med en "sup för göken", senare i kombination med kaffe.

Kommentar
Liknande drinkar
Om oss