Kaffekask, eller kaffegök som drycken även kallas, dricker man lämpligen på våren när man hör göken första gången och undviker därmed diarré (enligt svensk folktro).
3 Ingredienser
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
1 dl
Kaffe (kopp 15cl)4 cl
Brännvin (okryddat)Strösocker
Klassiskt recept: Lägg en kopparslant (1-öring) plus en silverslant (10-öring) i botten på en kopp. Häll på kaffe tills 10-öringen inte syns. Fyll på med brännvin tills 1-öringen åter syns.
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu
Kaffekask är detsamma som kaffegök (gök) och en svensk klassiker, dvs kaffe med brännvin (gök förekommer även med konjak).
Namnet kaffegök är från folktron att göken vid sin ankomst är en "dårfågel". Om man hör fågeln vid fastetid ansågs man få diarré, vilket avhjälptes med en "sup för göken", senare i kombination med kaffe.