Dry Martini Classic Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Dry Martini Classic

Den ursprungliga Dry Martinin blandades närmare "fifty-fifty" med gin och (söt?) vermouth. Med åren har drinken blivit allt torrare, dvs andelen gin har ökat. Torraste klassikern är Hemingways favorit 68 till 1.

  • 0 voting
    0Recension
    • 7 Ingredienser

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser
    • 4 cl

      Gin
    • 1 bit

      Citronskal (twist)
    • 1 styck

      Cocktailpinne
    • 1 styck

      Oliver (gröna)
    •  

      Iskuber
    •  

      Martiniglas
    • 2 cl

      Torr vit vermouth
    • Tillbehör:
  • Gör så här:
    1. Kyl coctailglas med is.

    2. Blanda ingredienserna och rör om med is.
      Sila upp i kylt glas.

    3. Vrid ett citronskal över.
      Garnera med grön oliv på en pinne.

      Det råder olika uppfattningar om vem som uppfann "drajan" (jfr nedan), hur mycket gin visavi vermouth den innehöll och om ursprunget blandades på torr eller söt vermouth. F.ö. råder oenighet bland kännarna om det mesta vad gäller "dryor". T.ex. anser vissa att man antingen väljer ett citronskal eller en oliv, aldrig båda. Vårt råd: bli din egen Martiniprofet.

KOCK: Cat Bar, SpisaCat Bar, Spisa

Uppdragsgivare:www.catbar.sewww.catbar.se

Kockens tips!

Det råder olika meningar om var drinken Dry Martini föddes. En källa säger att bartendern Jerry Thomson i staden Martinez, Kalifornien serverade den första gången till en guldgrävare. En annan källa påstår att bartendern Martini di Arma di Taggia 1912 serverade J D Rockefeller drinken första gången på hotel Knickerbocker i New York.

Kommentar
Om oss