Renfilé med svampmix och tranbärssåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Renfilé med svampmix och tranbärssås

  • 0 voting
    0Recension
    • 50 min

    • 12 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Renytterfilé
    • 1 msk

      Matfett (smör)
    •  

      Salt & peppar
    • Svampmix:
    • 200 gram

      Blandsvamp
    • 150 gram

      Sidfläsk (rimmat)
    • 0.50 dl

      Pinjenötter
    • Sås:
    • 2 dl

      Madeira
    • 1 dl

      Vatten
    • 1.50 msk

      Viltfond (konc)
    • 1 dl

      Tranbärsjuice
    • 1.50 msk

      Maizena
    • Tillbehör:
    • 0.60 kilo

      Potatis
  • Gör så här:
    1. Skala och tärna potatis. Skölj den i kallt vatten. Låt rinna av.

    2. Hetta upp matfett på hög värme och stek potatisen i omgångar 5-10 min. Sänk värmen och efterstek all potatis ca 10 minuter.

    3. Klappa filéerna med salt och peppar. Hetta upp en ny stekpanna med matfett på medelhög värme. Stek filéerna på vardera sidan 4-5 minuter. Ta ur och låt köttet vila cirkaa 10 minuter i folie. Spar stekfettet.

    4. Sås: Tillsätt madeira, vatten, fond och tranbärsjuice i pannan. Koka ner tills halva vätskan försvunnit. Tillsätt maizena till lagom tjocklek och smaka av med salt och peppar. Låt efterkoka 5 minuter.

    5. Rensa, skär svampen i bitar. Strimla fläsket och stek det på medelhög värme 3-5 minuter. Tillsätt svamp och stek bort vätskan cirka 5 minuter. Tillsätt nötter. Smaka av.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

MENYFÖRSLAG

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är oftast mager, smakrik mat. Klassas de som kraftfulla beror det på tillbehören. Rätterna är vanligen "medel" men tillbehör som pommes frites eller rösti gör rätten fettrik och kraftfull. Serveras söta tillbehö  LÄS MER
Kockens tips!

Tranbärsjuice är i allmänhet söt. Om inte, tillsätt ev lite socker till såsen. Var också försiktig med mängden om juicen är koncen­trerad, m.a.o. smaka av efter eget tycke.

Var lite sparsam med salt på köttet så att inte såsen blir för salt. Ett alternativ är att salta köttet efter tillagning, eller laga såsen vid sidan om och tillsätta lite steksky i taget.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Renytterfilé med svampmix
Om oss