Tjäder i svart vinbärssås och med hasselbackspotatisBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Tjäder i svart vinbärssås och med hasselbackspotatis

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 15 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal portioner

    • 1 styck

      Tjäder
    • 6 skiva

      Rökt fläsk (el. bacon)
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Hushållssnöre
    • Sås:
    • 2 st liten

      Lök (schalottenlök)
    • 1 st liten

      Morot
    • 0.50 stjälk

      Stjälkselleri
    • 4 kvist

      Persilja
    • 8 dl

      Vatten
    • 3 msk

      Oxfond (konc.)
    • 3 dl

      Rött vin
    • 30 gram

      Smör
    • 2 msk

      Svarta vinbär
    • Tillbehör:
    • 16 styck

      Potatis
    • 3 msk

      Ströbröd
  • Gör så här:
    1. Finns hjärtat med, lägg det i fågeln. Salta och peppra invändigt och utvändigt. Lägg späck eller bacon ovanpå. Bind ihop benen med snöre.
       
    2. Sätt ugnen på 200°C.
       
    3. Tillred potatis enligt separat recept. Tid cirka 1 timme.
       
    4. Bryn vardera sidan av fågeln i panna på medelhög värme till fin yta. Lägg fågeln brevid potatisen på ungsgaller med plåt under. Stektid ca 1 timme, se nedan. Ta ut fågeln och låt vila 15 minuter. Skär upp.
       
    5. Sås: Skala och finhacka lök och rotsaker. Fräs i matfett med persilja några minuter. Tillsätt vatten, fond, rödvin, lite steksky. Sila såsen i en kastrull. Tillsätt en klick smör och vinbär. Låt sjuda ca 5 minuter.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

TILLHÖRANDE RECEPT

Koka grönsaker - grundrecept

Koka grönsaker - grundrecept

  • 15 min
  • 4 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Till fågel serveras gärna en söt eller sötsyrlig sås, i synnerhet om det är en smakrikare fågel som gås, anka, eller vildfågel. Det utmärkande med sås eller tillbehör är att sötman är framträdande.  LÄS MER
Kockens tips!

Stektid är lite knepigt då fågelns storlek kan variera kraftigt (1-3 kg) 30-75 min. Stektermometer kan fungera på större fågel. Innertemperatur 65 grader = medium (bild).

 

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Svart vinbärssås
0 voting
Vinbärssås

Vinbärssås

15 minEnkelt

Om oss