Semla med fruktBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Semla med frukt

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal medelstora

    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 50 gram

      Smör
    • 1.50 dl

      Mjölk
    • 0.50 dl

      Strösocker
    • 1 krm

      Salt
    • 0.50 liter

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg
    •  

      Florsocker till garnering
    • Fyllning:
    • 1 dl

      Jordgubbssylt
    • 16 styck

      Jordgubbar (färska)
    • 1.50 dl

      Vispgrädde
  • Gör så här:
    1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).

    2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.

    3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.

    4. Sätt ugnen på 225°C. 

    5. Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.

    6. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och fyll varje bulle med 2-3 msk sylt. Vispa grädde. Skiva jordgubbar. Lägg på. Sikta florsocker över.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

ALTERNATIV

Daimsemla

Daimsemla

  • 1 h 40 min
  • 14 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

I Sverige består semlor vanligen av en bulle fylld med mandelmassa. Men massan kan bytas ut mot någon sylt i stället, vilket t.ex. är vanligt i Finland. I Finland säger man f.ö. fastlagsbulle och med semla menar man en vanlig råg- eller vetebulle.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
GI-semla

GI-semla

2 h 15 minMedel

0 voting
Små semlor med punschgrädde
Om oss