DaimsemlaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Daimsemla

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal medelstora

    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 50 gram

      Smör
    • 1.50 dl

      Mjölk
    • 0.50 dl

      Strösocker
    • 1 krm

      Salt
    • 0.50 liter

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg
    •  

      Florsocker till garnering
    • Fyllning:
    • 175 gram

      Mandelmassa
    • 1.50 dl

      Vispgrädde
    • 4 bit

      Daim (godis)
  • Gör så här:
    1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).

    2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).

    3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.

    4. Sätt ugnen på 225°C. 

    5. Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.

    6. Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Mosa daim och blanda ner i grädden. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

ALTERNATIV

Minisemla med choklad

Minisemla med choklad

  • 1 h 40 min
  • 12 Ingredienser
  • Medel
Semla med frukt

Semla med frukt

  • 1 h 40 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

Seden att äta semlor är från tiden då Sverige var ett katolskt land. På 1700-talet åt man bullen med varm mjölk ("hetvägg") och fylld med mandel­massa. Senare åt man den med varm mjölk, socker och kanel. Att tillsätta grädde blev vanligt först kring 1900.

Kommentar
Om oss