GI-semlaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

GI-semla

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h 15 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    10 Antal st

    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 50 gram

      Smör
    • 1.50 dl

      Mjölk
    • 0.50 dl

      Hermesetas (strö)
    • 1 krm

      Salt
    • 4 dl

      Dinkel fullkornsmjöl
    • 1 styck

      Ägg
    • 1 msk

      Kardemumma (grovmald)
    • Tillbehör:
    • 175 gram

      GI-mandelmassa
    • 1.50 dl

      Vispgrädde
  • Gör så här:
    1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).

    2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt Hermesetas, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 50 minuter).

    3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 50 minuter.

    4. Sätt ugnen på 250°C. 

    5. Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut bullarna och låt kallna.

    6. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta Hermesetas över.

KOCK: AnneAnne

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Passar till

GI-mandelmassa

GI-mandelmassa

  • 10 min
  • 4 Ingredienser
  • Enkelt
Små semlor

Små semlor

  • 1 h 40 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

Inga semlor är bra kalorisynpunkt. Låt dig inte luras av s.k. Gi-experter. Visst, man kan göra semlan lite bättre, men inte mycket. Vi har gjort Gi-semlan av fullkornsdinkel och med syntetiskt sötningsmedel och gjort den lite mindre. Kalorimängden per 100 gram bulle har minskat med 14%.

Alternativ Gi-semla inskickat av Pia S.
Byt ut mjölet mot  1,5-2dl sojamjöl och 2-2,5 dl bakvetemjöl. Eftersom sojamjölet endast innehåller 17g kolhydrater/ 100g  medan vetemjölet innehåller 69g/100g så blir kolhydratinnehållet mycket lägre och proteininnehållet högre.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kardemummadoftande semlor
0 voting
Små semlor

Små semlor

1 h 40 minMedel

Om oss